Stroomopwekking is wereldwijd een van de grootste waterverbruikende industrieën. Energiecentrales gebruiken enorme hoeveelheden water voor boilers, koeling en andere utiliteitstoepassingen. Het belang van het behandelen van water voorafgaand aan het ketelproces kan niet worden onderschat. Traditionele kapitaalgoederen en verhuuroplossingen zijn niet in staat om een consistente waterkwaliteit te bieden in een veilig en duurzaam proces.

Elektro Deïonisatie (EDI) technologie leent zich uitstekend voor deze toepassing en de productie van ultra (zuiver) water tot een geleidbaarheid <0,1 microS / cm zonder gebruik van chemicaliën, bij een laag energieverbruik voor met name verhuurinstallaties, waarbij uiterst lage, natrium, chloride en silicaat gehaltes dienen te worden gewaarborgd.

Milieuvriendelijke techniek
Elektro Deïonisatie is de meest geavanceerde vorm van ionenwisseling. Met deze milieuvriendelijke techniek kan continu puur water geproduceerd worden. De EDI technologie maakt gebruik van een combinatie van ionenwisselaar-hars, ionenwisselaar-membranen en een anode en kathode waarop een gelijkspanning aangebracht wordt. Met behulp van EDI worden elektrisch geladen deeltjes (ionen) uit reeds voorgezuiverd water verwijderd. EDI wordt veelal toegepast als laatste stap in een trein van waterbehandelingstechnieken om de hoogste en meest constante zuiverheid van het proceswater te bereiken, puur H2O dus. Een gedeelte van de ionenwisselaar-hars verzadigt (in principe) nooit, omdat deze continu elektrisch gegenereerd wordt.

Geen chemicaliën
Aangezien er geen chemicaliën benodigd zijn voor regeneratie en er geen apparatuur vereist is voor chemische opslag, chemische dosering en neutralisatiesystemen enz. kunnen de besparingen op operationele kosten oplopen tot 25% ten opzichte van traditionele mixed bed systemen. Door de verminderde omgang met chemicaliën zijn de risico’s voor operators ten aanzien van gezondheid en veiligheid lager. EDI wordt niet beïnvloed door variërende chemicaliënkosten of chemicaliënleveringen.

EDI kan eenvoudig worden onder gebracht in een gemodificeerde container ter verhoging van de mobiliteit en vlotte inbedrijfstelling.
Het is mogelijk de EDI installatie te voorzien van een industriële router voor externe toegang om gemakkelijk, via internet, de installatie op afstand te monitoren, zonder daarvoor op de locatie van de gebruiker aanwezig te hoeven zijn.

Foto: EDI systeem in 20ft HC container met capaciteit van 120 m3/h tbv huurcontract in Maleisië voor periode van twee jaar.

The Pure Water Group brings together over 25 years of applied knowledge and all-round experience with advanced and sustainable electrochemical separation solutions for pure and clean water production. The latest enhanced performance of the Evoqua modules continue the Pure Water Group tradition to pursue improvements and retain leadership in water purification technology.